Batoniki owsiane z czekoladą

Nie dość, że te batoniki są pełne białka i składników bogatych w energię, to jeszcze są łatwe do zrobienia i świetnie smakują!

Te batoniki są niezwykle kruche i wypełnione pysznym czekoladowym smakiem. Nie mają dodatku cukru, są wegańskie, bezglutenowe, bez nabiału (w zależności od wyboru mleka i białka w proszku) i są pełne białka.

Świetnie nadają się na słodki podwieczorek, do lunchboxa Twojego dziecka lub jako śniadanie. Zamiast kupować drogie batony proteinowe w sklepach i online, możesz je zrobić i dokładnie wiedzieć, co w nich jest.

Babeczki proteinowe nie mogłyby być łatwiejsze do zrobienia. W dwóch partiach, używając robota kuchennego lub blendera, posiekaj wszystkie składniki razem - z wyjątkiem wiórków czekoladowych. Kiedy masa będzie gładka, włóż do niej wiórki czekoladowe i wyciśnij na blachę do pieczenia. Piecze się je, a potem są gotowe. Łatwo i prosto.

Przygotowanie: 10 min. | Przygotowanie: 15 min.

Składniki

  • 60 ml masła migdałowego
  • 30-40 g suszonych daktyli
  • 12 ml mleka roślinnego (do wyboru)
  • 1 łyżka. ekstrakt waniliowy
  • 64 g białka w proszku (polecamy to)
  • 32 g kakao w proszku
  • Odrobina soli
  • 200 g płatków owsianych
  • 40 g wiórków czekoladowych

Proces

  1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Znajdź naczynie do pieczenia o wymiarach 8x8 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia lub spryskaj nieprzywierającym sprayem.
  2. Masło migdałowe, daktyle, mleko i ekstrakt waniliowy umieść w robocie kuchennym lub blenderze. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Pokrój pozostałe składniki oprócz płatków owsianych i wiórków czekoladowych. Ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj płatki owsiane, uważając, aby nie przesadzić z mieszaniem.
  4. Wmieszaj wiórki czekoladowe za pomocą łyżki lub szpatułki, zachowując trochę, jeśli chcesz umieścić je na wierzchu po upieczeniu. Rozprowadź równomiernie mieszankę w formie do pieczenia.
  5. Piecz przez około 15 minut, aż wierzch będzie gotowy. Ostudź całkowicie przed pokrojeniem i delektowaniem się.
pl