
Nie dość, że te batoniki są pełne białka i składników bogatych w energię, to jeszcze są łatwe do zrobienia i świetnie smakują!
Te batoniki są niezwykle kruche i wypełnione pysznym czekoladowym smakiem. Nie mają dodatku cukru, są wegańskie, bezglutenowe, bez nabiału (w zależności od wyboru mleka i białka w proszku) i są pełne białka.
Świetnie nadają się na słodki podwieczorek, do lunchboxa Twojego dziecka lub jako śniadanie. Zamiast kupować drogie batony proteinowe w sklepach i online, możesz je zrobić i dokładnie wiedzieć, co w nich jest.
Babeczki proteinowe nie mogłyby być łatwiejsze do zrobienia. W dwóch partiach, używając robota kuchennego lub blendera, posiekaj wszystkie składniki razem - z wyjątkiem wiórków czekoladowych. Kiedy masa będzie gładka, włóż do niej wiórki czekoladowe i wyciśnij na blachę do pieczenia. Piecze się je, a potem są gotowe. Łatwo i prosto.

Przygotowanie: 10 min. | Przygotowanie: 15 min.
Składniki
- 60 ml masła migdałowego
- 30-40 g suszonych daktyli
- 12 ml mleka roślinnego (do wyboru)
- 1 łyżka. ekstrakt waniliowy
- 64 g białka w proszku (polecamy to)
- 32 g kakao w proszku
- Odrobina soli
- 200 g płatków owsianych
- 40 g wiórków czekoladowych
Proces
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Znajdź naczynie do pieczenia o wymiarach 8x8 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia lub spryskaj nieprzywierającym sprayem.
- Masło migdałowe, daktyle, mleko i ekstrakt waniliowy umieść w robocie kuchennym lub blenderze. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Pokrój pozostałe składniki oprócz płatków owsianych i wiórków czekoladowych. Ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj płatki owsiane, uważając, aby nie przesadzić z mieszaniem.
- Wmieszaj wiórki czekoladowe za pomocą łyżki lub szpatułki, zachowując trochę, jeśli chcesz umieścić je na wierzchu po upieczeniu. Rozprowadź równomiernie mieszankę w formie do pieczenia.
- Piecz przez około 15 minut, aż wierzch będzie gotowy. Ostudź całkowicie przed pokrojeniem i delektowaniem się.