Prawo do zwrotu przez 365 dni Prawo do zwrotu przez 365 dni
Bezpłatny zwrot Bezpłatny zwrot
Dostawa już od 15 zł Dostawa już od 15 zł
Gwarancja ceny Gwarancja ceny
Trustpilot Trustpilot

Batoniki proteinowe bez pieczenia z czekoladą i masłem orzechowym

Ten przepis na niskokaloryczne batoniki proteinowe stanie się Twoją nową ulubioną przekąską, którą możesz trzymać w lodówce i cieszyć się nią przez cały tydzień!

Dostarczają one zdrowej dawki białka, a jednocześnie smakują jak deser. To jest WIN WIN WIN.

Babeczki proteinowe są łatwe do zrobienia, ponieważ nie wymagają pieczenia. Wszystko czego potrzebujesz to patelnia lub dwie, forma do pieczenia o wymiarach 20x10 cm, papier do pieczenia i 7 prostych składników.

Masło orzechowe:Możesz użyć dowolnego rodzaju masła orzechowego, tylko upewnij się, że jest ono w pełni naturalne (bez dodatków - tylko orzeszki ziemne i sprzedaż). Możesz tego użyć, jeśli chcesz.

Miód:Ten nierafinowany słodzik jest idealny do utrzymania razem+ słodzenia batonów proteinowych. Jeśli jesteś weganinem to proponujemy Ci np. syrop daktylowy.

Olej kokosowy:potrzebujesz tylko jedną łyżkę oleju kokosowego.

Wyciąg z wanilii:Wanilia jest niesamowita! Ale jeśli wolisz tego uniknąć, nie krępuj się.

Proszkowane siemię lniane:Jest to po prostu zmielone siemię lniane. Dodaje błonnik+ białko do batonów proteinowych. Nadaje również przyjemny smak.

Białko w proszku:możesz użyć białka roślinnego lub serwatkowego.

Ciemna czekolada:po prostu użyj swojej ulubionej czekolady. Jeśli to możliwe, czekolada wysokobiałkowa z mniejszą ilością cukru.

Przygotowanie: 10 min. | Przygotowanie: 30 min.

Składniki

  • 250 g masła orzechowego
  • 85 g miodu
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka wanilii
  • 45 g sproszkowanego siemienia lnianego
  • 68 g białka w proszku
  • 70 g 85% ciemnej czekolady
  • Sól morska do posypania na wierzchu (opcjonalnie)

Proces

  1. W średniej misce wymieszaj razem masło orzechowe, miód, olej kokosowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sproszkowane siemię lniane i białko w proszku. Mieszaj wszystko razem łyżką, aż przestaniesz, a następnie ugniataj rękoma. Ciasto powinno przypominać ciasto na tort.
  2. Wyłóż i wyciśnij ciasto do formy o wymiarach 20x10 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
  3. Roztopić warstwę czekoladową dodając 70 g ciemnej czekolady do małego rondelka i roztopić na ogniu. Polej ciasto roztopioną czekoladą, aż będzie całkowicie pokryte.
  4. Włóż do lodówki na 30-60 minut, a następnie pokrój na 10 batonów lub kwadratów. Przechowuj je pod przykryciem w lodówce - można je przechowywać do 2 tygodni.

Uwaga

>

*Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, możesz dodać ½-1 łyżkę stołową roztopionego oleju kokosowego.

Zawartość składników odżywczych

>

Liczba: 10 batonów
Sposób podania: 1 baton proteinowy

Kalorie 210 kcal Tłuszcz 13,8 g - w tym tłuszcze nasycone 3,4 g Węglowodany 13,4 g Włókna 2,8 g Sugar 8 g Białko 8,6 g