Batoniki proteinowe bez pieczenia z czekoladą i masłem orzechowym

Ten przepis na niskokaloryczne batoniki proteinowe stanie się Twoją nową ulubioną przekąską, którą możesz trzymać w lodówce i cieszyć się nią przez cały tydzień!

Dostarczają one zdrowej dawki białka, a jednocześnie smakują jak deser. To jest WIN WIN WIN.

Babeczki proteinowe są łatwe do zrobienia, ponieważ nie wymagają pieczenia. Wszystko czego potrzebujesz to patelnia lub dwie, forma do pieczenia o wymiarach 20x10 cm, papier do pieczenia i 7 prostych składników.

Masło orzechowe:Możesz użyć dowolnego rodzaju masła orzechowego, tylko upewnij się, że jest ono w pełni naturalne (bez dodatków - tylko orzeszki ziemne i sprzedaż). Możesz tego użyć, jeśli chcesz.

Miód:Ten nierafinowany słodzik jest idealny do utrzymania razem+ słodzenia batonów proteinowych. Jeśli jesteś weganinem to proponujemy Ci np. syrop daktylowy.

Olej kokosowy:potrzebujesz tylko jedną łyżkę oleju kokosowego.

Wyciąg z wanilii:Wanilia jest niesamowita! Ale jeśli wolisz tego uniknąć, nie krępuj się.

Proszkowane siemię lniane:Jest to po prostu zmielone siemię lniane. Dodaje błonnik+ białko do batonów proteinowych. Nadaje również przyjemny smak.

Białko w proszku:możesz użyć białka roślinnego lub serwatkowego.

Ciemna czekolada:po prostu użyj swojej ulubionej czekolady. Jeśli to możliwe, czekolada wysokobiałkowa z mniejszą ilością cukru.

Przygotowanie: 10 min. | Przygotowanie: 30 min.

Składniki

  • 250 g masła orzechowego
  • 85 g miodu
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka wanilii
  • 45 g sproszkowanego siemienia lnianego
  • 68 g białka w proszku
  • 70 g 85% ciemnej czekolady
  • Sól morska do posypania na wierzchu (opcjonalnie)

Proces

  1. W średniej misce wymieszaj razem masło orzechowe, miód, olej kokosowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sproszkowane siemię lniane i białko w proszku. Mieszaj wszystko razem łyżką, aż przestaniesz, a następnie ugniataj rękoma. Ciasto powinno przypominać ciasto na tort.
  2. Wyłóż i wyciśnij ciasto do formy o wymiarach 20x10 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
  3. Roztopić warstwę czekoladową dodając 70 g ciemnej czekolady do małego rondelka i roztopić na ogniu. Polej ciasto roztopioną czekoladą, aż będzie całkowicie pokryte.
  4. Włóż do lodówki na 30-60 minut, a następnie pokrój na 10 batonów lub kwadratów. Przechowuj je pod przykryciem w lodówce - można je przechowywać do 2 tygodni.

Uwaga

>

*Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, możesz dodać ½-1 łyżkę stołową roztopionego oleju kokosowego.

Zawartość składników odżywczych

>

Liczba: 10 batonów
Sposób podania: 1 baton proteinowy

Kalorie 210 kcal Tłuszcz 13,8 g - w tym tłuszcze nasycone 3,4 g Węglowodany 13,4 g Włókna 2,8 g Sugar 8 g Białko 8,6 g
pl