Tego pysznego i słodkiego ciasta z czekoladą i karmelem nie można przegapić.
Kontrast pomiędzy lekko gorzką czekoladą, miękkim i słodkim karmelem oraz chrupiącą kokosową podstawą jest niewiarygodny.
Małe ostrzeżenie: to ciasto jest tak łatwe do zrobienia i jest bardzo uzależniające - więc teraz już cię ostrzegliśmy.
Tort czekoladowo-karmelowy
Do naczynia o wymiarach ok. 20 x 20 cm.
Bund
>
- 125 gramów masła
- 140 gramów mąki pszennej
- 140 gramów mąki brązowej
- 50 gramów kokosa
Nadzienie karmelowe
>
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3 łyżki syropu klonowego
- odrobina soli
- 30 gramów masła
Powłoka czekoladowa
>
- 125 gramów ciemnej czekolady
- 25 gramów masła
Proces
>
- Roztopić masło i wymieszać je z brązowym cukrem, kokosem i mąką i dobrze wymieszać.
- Wyciśnij ciasto do naczynia o wymiarach około 20x20 cm.
- Piecz bazę przez 12-15 minut w temperaturze 175 stopni, aż stanie się jasnobrązowa.
- Podczas gdy baza się piecze, wymieszaj mleko skondensowane, sól, masło i syrop. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, i pozostawić na ogniu bez całkowitego zagotowania przez około 10 minut, aby całość zgęstniała i lekko pociemniała.
- Po upieczeniu bazy po raz pierwszy, wylej karmel na bazę i piecz przez kolejne 10-15 minut, lub aż karmel będzie twardy i złoty.
- Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.
- Pozwól ciastu zastygnąć na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Przy podawaniu ostrożnie pokroić ciasto na małe kwadraty.
Tort może być przechowywany w lodówce przez tydzień, można go również zamrozić. Czekolada lekko szarzeje, gdy ciasto jest przechowywane w lodówce przez kilka dni lub w zamrażarce, ale można to zminimalizować poprzez dokładne owinięcie i nie ma to wpływu na smak.