BLACK NOVEMBER - skorzystaj z listopadowej rewolucji cenowej !

Pyszne ciasto czekoladowo-karmelowe

Tego pysznego i słodkiego ciasta z czekoladą i karmelem nie można przegapić.

Kontrast pomiędzy lekko gorzką czekoladą, miękkim i słodkim karmelem oraz chrupiącą kokosową podstawą jest niewiarygodny.

Małe ostrzeżenie: to ciasto jest tak łatwe do zrobienia i jest bardzo uzależniające - więc teraz już cię ostrzegliśmy. 

Tort czekoladowo-karmelowy

Do naczynia o wymiarach ok. 20 x 20 cm.

Bund

>
  • 125 gramów masła
  • 140 gramów mąki pszennej
  • 140 gramów mąki brązowej
  • 50 gramów kokosa

Nadzienie karmelowe

>
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • odrobina soli
  • 30 gramów masła

Powłoka czekoladowa

>
  • 125 gramów ciemnej czekolady
  • 25 gramów masła

Proces

>
  1. Roztopić masło i wymieszać je z brązowym cukrem, kokosem i mąką i dobrze wymieszać.
  2. Wyciśnij ciasto do naczynia o wymiarach około 20x20 cm.
  3. Piecz bazę przez 12-15 minut w temperaturze 175 stopni, aż stanie się jasnobrązowa.
  4. Podczas gdy baza się piecze, wymieszaj mleko skondensowane, sól, masło i syrop. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, i pozostawić na ogniu bez całkowitego zagotowania przez około 10 minut, aby całość zgęstniała i lekko pociemniała.
  5. Po upieczeniu bazy po raz pierwszy, wylej karmel na bazę i piecz przez kolejne 10-15 minut, lub aż karmel będzie twardy i złoty.
  6. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.
  7. Pozwól ciastu zastygnąć na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Przy podawaniu ostrożnie pokroić ciasto na małe kwadraty.

Tort może być przechowywany w lodówce przez tydzień, można go również zamrozić. Czekolada lekko szarzeje, gdy ciasto jest przechowywane w lodówce przez kilka dni lub w zamrażarce, ale można to zminimalizować poprzez dokładne owinięcie i nie ma to wpływu na smak. 

pl