Prawo do zwrotu przez 365 dni Prawo do zwrotu przez 365 dni
Bezpłatny zwrot Bezpłatny zwrot
Dostawa już od 15 zł Dostawa już od 15 zł
Gwarancja ceny Gwarancja ceny
Trustpilot Trustpilot

Pyszne ciasto czekoladowo-karmelowe

Tego pysznego i słodkiego ciasta z czekoladą i karmelem nie można przegapić.

Kontrast pomiędzy lekko gorzką czekoladą, miękkim i słodkim karmelem oraz chrupiącą kokosową podstawą jest niewiarygodny.

Małe ostrzeżenie: to ciasto jest tak łatwe do zrobienia i jest bardzo uzależniające - więc teraz już cię ostrzegliśmy. 

Tort czekoladowo-karmelowy

Do naczynia o wymiarach ok. 20 x 20 cm.

Bund

>
  • 125 gramów masła
  • 140 gramów mąki pszennej
  • 140 gramów mąki brązowej
  • 50 gramów kokosa

Nadzienie karmelowe

>
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • odrobina soli
  • 30 gramów masła

Powłoka czekoladowa

>
  • 125 gramów ciemnej czekolady
  • 25 gramów masła

Proces

>
  1. Roztopić masło i wymieszać je z brązowym cukrem, kokosem i mąką i dobrze wymieszać.
  2. Wyciśnij ciasto do naczynia o wymiarach około 20x20 cm.
  3. Piecz bazę przez 12-15 minut w temperaturze 175 stopni, aż stanie się jasnobrązowa.
  4. Podczas gdy baza się piecze, wymieszaj mleko skondensowane, sól, masło i syrop. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, i pozostawić na ogniu bez całkowitego zagotowania przez około 10 minut, aby całość zgęstniała i lekko pociemniała.
  5. Po upieczeniu bazy po raz pierwszy, wylej karmel na bazę i piecz przez kolejne 10-15 minut, lub aż karmel będzie twardy i złoty.
  6. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.
  7. Pozwól ciastu zastygnąć na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Przy podawaniu ostrożnie pokroić ciasto na małe kwadraty.

Tort może być przechowywany w lodówce przez tydzień, można go również zamrozić. Czekolada lekko szarzeje, gdy ciasto jest przechowywane w lodówce przez kilka dni lub w zamrażarce, ale można to zminimalizować poprzez dokładne owinięcie i nie ma to wpływu na smak.