Tłuszcz składa się z różnych kwasów tłuszczowych i jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla organizmu, ponieważ jest ważny jako źródło energii, jak również magazyn energii. Ale zbyt dużo tłuszczu na ciele zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, między innymi.
Tłuszcz wchodzi w skład struktury tkanek organizmu i jest nośnikiem niektórych witamin. Niektóre z kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach są niezbędne do życia i nie mogą być zastąpione przez inne. Dlatego ważne jest, aby być świadomym zarówno tego, ile tłuszczu spożywamy, jak i tego, jaki rodzaj tłuszczu znajduje się w naszym pożywieniu.
Tłuszcze mogą być roślinne lub zwierzęce. Tłuszcze roślinne to tłuszcze ciekłe pochodzące z części roślin, zazwyczaj z nasion roślin, podczas gdy tłuszcze zwierzęce pochodzą od zwierząt.
Dodatkowo istnieją kwasy tłuszczowe trans.
W poniższej tabeli przedstawiono kilka wybranych źródeł różnych rodzajów tłuszczu.
Oleje: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, krokoszowy, z pestek winogron i sojowy.
Produkty zbożowe, olej rzepakowy, słonecznikowy, palmowy, awokado, orzechy włoskie, warzywa, jaja, soja.
Tłuste ryby takie jak: makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, pstrąg, sardynki, itp.
Potrzebujemy tłuszczu - każdego dnia.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Aby organizm mógł funkcjonować, potrzebujemy energii, którą pozyskujemy z naszej diety. Potrzeba wysiłku, aby nauczyć się poruszać w dżungli tłuszczów. Droga do zrozumienia znaczenia tłuszczów jest pełna paradoksów i wymaga od jednostek zapoznania się z tematem, ale jest warta wysiłku.
Tłuszcz nasycony to rodzaj tłuszczu, którego zaleca się spożywać najwięcej. Dobre źródła jednonienasyconych tłuszczów w żywności można znaleźć w powyższej tabeli. Oprócz dostarczania organizmowi energii, tłuszcz pełni w nim szereg istotnych funkcji. Dwa wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne, co oznacza, że organizm nie może ich sam wytwarzać, więc muszą być dostarczane poprzez dietę.
Kwasy tłuszczowe są ważne dla wszystkich komórek ciała, hormonów, mózgu i układu nerwowego, aby funkcjonować optymalnie. Są one również ważne dla wchłaniania i transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy K.
Tłuszcz występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Produkty zwierzęce zawierają z reguły więcej tłuszczów nasyconych niż produkty roślinne. Zaleca się, aby tłuszcz stanowił od 25-40 f energii w całkowitej diecie i że ograniczasz spożycie tłuszczów nasyconych w szczególności.
Tłuszcze nasycone, które musimy ograniczyć, występują częściej i w większych ilościach w pokarmach zwierzęcych niż roślinnych. Produkty mleczne, w tym masło i sery, są zazwyczaj bogate w tłuszcze, zwłaszcza w tłuszcze nasycone. Zalecenia dotyczące tego, co i ile powinniśmy spożywać produktów mlecznych, odnoszą się również do wegetarian spożywających produkty mleczne. To właśnie tłuszcze nasycone są grzeszne, częściowo dlatego, że podnoszą poziom cholesterolu. Tłuszcze nienasycone, zwłaszcza wielonienasycone, z kolei obniżają poziom cholesterolu. To, co decyduje o poziomie cholesterolu, a tym samym o ryzyku chorób układu krążenia, to nie ilość tłuszczów nasyconych, ale stosunek tłuszczów nasyconych do wielonienasyconych.