600 g owoców i warzyw dziennie

Jeśli zwiększysz spożycie owoców i warzyw z 300g do 600g dziennie, zmniejszysz ryzyko chorób układu krążenia o 30%. Dlatego warto stosować się do zaleceń Narodowej Rady Zdrowia (National Board of Health), która zaleca spożywanie 6 owoców i warzyw dziennie.

Warzyw i owoców nie można zastąpić tabletkami witaminowymi, ponieważ w owocach i warzywach znajduje się ponad 5000 różnych substancji. Substancje te przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia, jednak ich dokładne działanie nie jest znane.

Zawartość witamin i minerałów jest różna w poszczególnych owocach i warzywach. Zawartość witaminy C jest ogólnie bardzo wysoka, ale owoce i warzywa są również dobrym źródłem witaminy B6, beta-karotenu, witaminy E, folianów, magnezu, żelaza i potasu. Dlatego ważne jest, aby urozmaicać swój wybór owoców i warzyw.

Dobrym pomysłem jest spożywanie owoców i warzyw z 3 głównymi posiłkami (śniadanie, obiad i kolacja) w celu osiągnięcia 600g owoców i warzyw dziennie.

Wiele warzyw jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niestrawny i dlatego nie jest wchłaniany przez organizm. Dieta bogata w błonnik sprawia, że dłużej czujemy się syci. Warzywa dzielimy na drobne i grube, przy czym warzywa grube mają najwyższą zawartość błonnika pokarmowego.

Warzywa uprawne: (wysoka zawartość błonnika pokarmowego)

>
  • Kapusta: np. brokuły, kalafior, brukselka, kapusta brukselska, kapusta biała, kapusta czerwona i kapusta zielona.
  • Jarzyny strączkowe: np. groch i fasola.
  • Owoce korzeniowe: np. marchew, burak, seler, pietruszka i pasternak

Warzywa drobne: (o niskiej zawartości błonnika pokarmowego)

>
  • Owoce: np. papryka, pomidor, ogórek, kabaczek
  • Warzywa liściaste: np. sałata, seler i szpinak.
  • Grzyby: np. pieczarki.


Jeśli chcesz stosować dietę niskokaloryczną, ponieważ chcesz schudnąć, możesz wybrać unikanie warzyw, które zawierają dużą ilość tłuszczów nienasyconych. Jeśli, z drugiej strony, nie chcesz schudnąć, nie ma powodu, aby wybrać te warzywa zamiast bardziej niskotłuszczowych i niskokalorycznych warzyw. 

Warzywa o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych: (w tym)

  • Advocado
  • Orzechy
  • Żółty groszek
  • Banan
  • Żywe (zwłaszcza czarne)
  • Rosiny
  • Suszone morele

Warzywa o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii:

>
  • Agurk
  • Kalafior
  • Sałatka
  • Zielona fasola
  • Brokuły
  • Tomat
  • Champignon

Źródło/Inspiracja:Prawda o zdrowiu autorstwa profesor Bente Klarlund Pedersen.
www.altomkost.dk