Jeśli zwiększysz spożycie owoców i warzyw z 300g do 600g dziennie, zmniejszysz ryzyko chorób układu krążenia o 30%. Dlatego warto stosować się do zaleceń Narodowej Rady Zdrowia (National Board of Health), która zaleca spożywanie 6 owoców i warzyw dziennie.
Warzyw i owoców nie można zastąpić tabletkami witaminowymi, ponieważ w owocach i warzywach znajduje się ponad 5000 różnych substancji. Substancje te przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia, jednak ich dokładne działanie nie jest znane.
Zawartość witamin i minerałów jest różna w poszczególnych owocach i warzywach. Zawartość witaminy C jest ogólnie bardzo wysoka, ale owoce i warzywa są również dobrym źródłem witaminy B6, beta-karotenu, witaminy E, folianów, magnezu, żelaza i potasu. Dlatego ważne jest, aby urozmaicać swój wybór owoców i warzyw.
Dobrym pomysłem jest spożywanie owoców i warzyw z 3 głównymi posiłkami (śniadanie, obiad i kolacja) w celu osiągnięcia 600g owoców i warzyw dziennie.
Wiele warzyw jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niestrawny i dlatego nie jest wchłaniany przez organizm. Dieta bogata w błonnik sprawia, że dłużej czujemy się syci. Warzywa dzielimy na drobne i grube, przy czym warzywa grube mają najwyższą zawartość błonnika pokarmowego.
Warzywa uprawne: (wysoka zawartość błonnika pokarmowego)
>Warzywa drobne: (o niskiej zawartości błonnika pokarmowego)
>
Jeśli chcesz stosować dietę niskokaloryczną, ponieważ chcesz schudnąć, możesz wybrać unikanie warzyw, które zawierają dużą ilość tłuszczów nienasyconych. Jeśli, z drugiej strony, nie chcesz schudnąć, nie ma powodu, aby wybrać te warzywa zamiast bardziej niskotłuszczowych i niskokalorycznych warzyw.
Warzywa o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych: (w tym)
Warzywa o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii:
>Źródło/Inspiracja:Prawda o zdrowiu autorstwa profesor Bente Klarlund Pedersen.
www.altomkost.dk