Prawo do zwrotu przez 365 dni Prawo do zwrotu przez 365 dni
Bezpłatny zwrot Bezpłatny zwrot
Dostawa już od 15 zł Dostawa już od 15 zł
Gwarancja ceny Gwarancja ceny
Trustpilot Trustpilot

600 g owoców i warzyw dziennie

Jeśli zwiększysz spożycie owoców i warzyw z 300g do 600g dziennie, zmniejszysz ryzyko chorób układu krążenia o 30%. Dlatego warto stosować się do zaleceń Narodowej Rady Zdrowia (National Board of Health), która zaleca spożywanie 6 owoców i warzyw dziennie.

Warzyw i owoców nie można zastąpić tabletkami witaminowymi, ponieważ w owocach i warzywach znajduje się ponad 5000 różnych substancji. Substancje te przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia, jednak ich dokładne działanie nie jest znane.

Zawartość witamin i minerałów jest różna w poszczególnych owocach i warzywach. Zawartość witaminy C jest ogólnie bardzo wysoka, ale owoce i warzywa są również dobrym źródłem witaminy B6, beta-karotenu, witaminy E, folianów, magnezu, żelaza i potasu. Dlatego ważne jest, aby urozmaicać swój wybór owoców i warzyw.

Dobrym pomysłem jest spożywanie owoców i warzyw z 3 głównymi posiłkami (śniadanie, obiad i kolacja) w celu osiągnięcia 600g owoców i warzyw dziennie.

Wiele warzyw jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niestrawny i dlatego nie jest wchłaniany przez organizm. Dieta bogata w błonnik sprawia, że dłużej czujemy się syci. Warzywa dzielimy na drobne i grube, przy czym warzywa grube mają najwyższą zawartość błonnika pokarmowego.

Warzywa uprawne: (wysoka zawartość błonnika pokarmowego)

>
  • Kapusta: np. brokuły, kalafior, brukselka, kapusta brukselska, kapusta biała, kapusta czerwona i kapusta zielona.
  • Jarzyny strączkowe: np. groch i fasola.
  • Owoce korzeniowe: np. marchew, burak, seler, pietruszka i pasternak

Warzywa drobne: (o niskiej zawartości błonnika pokarmowego)

>
  • Owoce: np. papryka, pomidor, ogórek, kabaczek
  • Warzywa liściaste: np. sałata, seler i szpinak.
  • Grzyby: np. pieczarki.


Jeśli chcesz stosować dietę niskokaloryczną, ponieważ chcesz schudnąć, możesz wybrać unikanie warzyw, które zawierają dużą ilość tłuszczów nienasyconych. Jeśli, z drugiej strony, nie chcesz schudnąć, nie ma powodu, aby wybrać te warzywa zamiast bardziej niskotłuszczowych i niskokalorycznych warzyw. 

Warzywa o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych: (w tym)

  • Advocado
  • Orzechy
  • Żółty groszek
  • Banan
  • Żywe (zwłaszcza czarne)
  • Rosiny
  • Suszone morele

Warzywa o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii:

>
  • Agurk
  • Kalafior
  • Sałatka
  • Zielona fasola
  • Brokuły
  • Tomat
  • Champignon

Źródło/Inspiracja:Prawda o zdrowiu autorstwa profesor Bente Klarlund Pedersen.
www.altomkost.dk