Chrupiące przekąski z ciecierzycy

Nie zawsze łatwo jest znaleźć zdrowe przekąski, ale ten przepis zapewnia coś, co jest pyszne i łatwe. Dobre dla błonnika i białka.

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 łyżka stołowa oleju kokosowego

1 łyżka stołowa przypraw, np. chili i papryki

½ łyżeczki soli

Metoda zewnętrzna:

Odcedź wodę z ciecierzycy i osusz ją za pomocą rolki kuchennej. Następnie wsyp odcedzoną ciecierzycę do woreczka do zamrażania z olejem kokosowym i przyprawami i potrząsaj, aż cała ciecierzyca zostanie pokryta.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równej warstwie i piecz na środku piekarnika w temperaturze 200 stopni, aż będą chrupiące. Tutaj piecze się je 12 minut, miesza, piecze kolejne 12 minut, znowu miesza, 8 minut, miesza i w końcu 8 minut. W sumie 40 minut pieczenia. Przed podaniem należy schłodzić do temperatury pokojowej, aby uzyskać najlepsze rezultaty.