Jedz chili dla zdrowia
>Chili może zrobić o wiele więcej niż tylko być ognistym dodatkiem do egzotycznych potraw. Chili jest rzeczywiście potężny dla zdrowia na kilku frontach. A w połączeniu z czosnkiem i/lub imbirem wyświadczysz zarówno swoim kubkom smakowym, jak i zdrowiu dodatkową przysługę.
Przyszłe odchudzanie
W ostatnich latach badacze na całym świecie - zgodnie z rosnącym zainteresowaniem pielęgnacją i kulturą ciała - skupili się na zdolności chili do zwiększania metabolizmu organizmu. Fakt ten oznacza, że chili ma pewne działanie odchudzające. To substancja, kapsaicyna, która po prostu podkręca kotły organizmu i zwiększa produkcję ciepła.
Naukowcy szacują, że jedzenie trzech mocnych posiłków chili w tygodniu może pomóc Ci stracić dobre 2 kg rocznie. A straty będą pochodziły głównie z nadmiaru zapasów tłuszczu.
Chili usuwa ból
Ale kapsaicyna może więcej! Substancji tej przypisuje się działanie przeciwbólowe chili. Ostatnie badania, opublikowane między innymi w prestiżowym czasopiśmie Nature, wykazały, że chili praktycznie "odrętwia" nasze czuciowe komórki nerwowe w stopniu, który sprawia, że są one mniej zdolne do rejestrowania bólu.
W dłuższej perspektywie naukowcy spodziewają się, że uda się opracować przeciwbólowe tabletki z chili i krem z chili. Tabletki mogłyby być stosowane na bóle głowy, wrzody i zapalenie stawów, podczas gdy krem mógłby być stosowany w leczeniu/relaksacji bólu mięśni, oparzeń i łuszczycy. Również w Danii chili jest traktowane jako środek przeciwbólowy. Centrum Interakcji Sensoryczno-Motorycznej na Uniwersytecie w Aalborgu wnosi pozytywny wkład w ten obszar badań.
Chili jako środek zapobiegający nowotworom
Rosnąca liczba badań wskazuje, że chili zapobiega niektórym nowotworom. Na przykład, ostatnie badanie wykazało pewne zapobieganie dwóm nowotworom, jajnika i trzustki. Ponadto, badania laboratoryjne na myszach wykazały, że chili hamuje wzrost guzów nowotworowych.
Badania populacyjne wykazały nawet, że zgony z powodu raka są niższe w krajach, w których gorące chili jest częścią codziennej diety. Jednakże, więcej badań naukowych jest potrzebnych zanim będzie można wyciągnąć zdecydowane wnioski na temat zdolności chili do zapobiegania rakowi.
Inne korzyści
Zabawa w zdrowie jeszcze się nie skończyła. Jedzenie dużej ilości świeżego chili i czerwonej papryki, na przykład, również dostarcza dużo witaminy C. Dlatego mówi się, że zapobiegają one przeziębieniom, grypie i katarowi. Chili ma również zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, co doprowadziło do stwierdzeń, że chili może zapobiegać zakrzepom krwi oraz że chili ma korzystny wpływ na nastrój kobiet przed menstruacją. Innymi słowy, papryka chilli przeciwdziała "zespołowi napięcia przedmiesiączkowego", znanemu również jako PMS.
Wyjaśnienie dla tej korzyści ubocznej jest powiedziane, że po spożyciu chili, ciało uwalnia endorfiny, które dają zrelaksowane uczucie szczęścia. Bardzo naturalna chili happy pill.
Zdrowe azjatyckie cudowne połączenie
W wielu potrawach z chili, szczególnie w potrawach tajskich i innych potrawach orientalnych, pojawia się również czosnek i imbir, co sprawia, że przyjemność jest jeszcze większa - i zdrowsza!
Jęczmień wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega chorobom układu krążenia, zapobiega nowotworom, przeciwdziała stresowi i hamuje rozwój bakterii i wirusów. Wspomnienie o korzyściach zdrowotnych imbiru mogłoby również z łatwością wypełnić cały artykuł sam w sobie.
Na razie wspomnę tylko z podkreśleniem głównych zalet tego niezwykle zbawiennego korzenia. Imbir ma działanie obniżające ciśnienie krwi, jak również doskonałą zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.
W dodatku badania naukowe wykazały, że imbir ma pewne działanie hamujące na bakterie i wirusy. Dlatego też uważa się, że korzeń ten jest w stanie zapobiegać między innymi przeziębieniom.
Oprócz tego, imbir ma dobry wpływ na niektóre formy zapalenia stawów, chorobę lokomocyjną, nudności (w tym chorobę poranną / ciążową) i bóle głowy.