Prawo do zwrotu przez 365 dni Prawo do zwrotu przez 365 dni
Bezpłatny zwrot Bezpłatny zwrot
Dostawa już od 15 zł Dostawa już od 15 zł
Gwarancja ceny Gwarancja ceny
Trustpilot Trustpilot

Muffiny z cytryną i makiem

Te muffiny są zdrowe, puszyste i pyszne!

Są bezglutenowe i mają mało węglowodanów i kalorii. Są łatwe do zrobienia i możesz z łatwością zrobić ciasto i włożyć je na noc do lodówki, a potem po prostu piec przez 15 minut. 

muffiny- z cytryną

W przepisie użyto mąki kokosowej i jest to naprawdę zdrowa alternatywa dla zwykłej mąki pszennej. Jednak mąka kokosowa jest bardzo chłonna, dlatego ważne jest, aby użyć jej odpowiednią ilość. Dlatego ważne jest, aby mąkę kokosową odmierzać wagowo. 

Te muffiny mają sposób na przywieranie do formy, nawet jeśli jest dobrze natłuszczona. W razie potrzeby lekko natłuścić formę.

Muffiny z cytryną i makiem zawierają:

Z tego przepisu wychodzi 5 muffinek. 

muffiny cytrynowo-makowe

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki mleka pełnego
  • 1 łyżka. świeży sok z cytryny
  • 0,5 dl niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżka stewii
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 0.5 dl mąki kokosowej (28 gramów) <1/4 łyżeczki. proszek do pieczenia
  • 1 łyżka maku

Proces

  1. Podgrzej piekarnik do 175 stopni. Posmaruj 5 foremek do muffinów olejem i umieść je na blasze do pieczenia.
  2. W dużej misce ubij razem jajka, mleko, sok z cytryny, masło, stewię i sól.
  3. Wrzuć skórkę z cytryny i mąkę kokosową. Kontynuuj ubijanie, aż mieszanina jest gładka i pozbawiona grudek.
  4. Wmieszaj proszek do pieczenia, a następnie użyj skrobaczki do ciasta, aby wmieszać mak.
  5. Użyj łyżki, aby równomiernie rozprowadzić ciasto w foremkach. Piecze się je tak długo, aż ciasto zastygnie i jeśli wbije się w nie szpilkę do mięsa, nie będzie na nim ciasta. Powinny piec się przez około 15 minut.
  6. Pozwól muffinom ostygnąć przed podaniem. 

Muffiny mogą być łatwo przechowywane w lodówce w szczelnym pudełku do 4 dni. Podgrzej je lekko w mikrofalówce. Można je również zamrozić.

Zawartość składników odżywczych na 1 muffinkę

Kalorie

162 kcal

Tłuszcz

14 g

- w tym tłuszcze nasycone

7 g

Sód

238 mg

Węglowodany

4 g

Włókna

2 g

Sugar

5 g

Białko

5 g