Fast food jest zawsze łatwym rozwiązaniem po długim i pracowitym dniu pracy lub uroczystym wieczorze. Ale co tak naprawdę fast food robi z twoim ciałem?
Termin fast food pochodzi od angielskiego fast food, i jest używany dla gotowych gorących posiłków, które można kupić w kawiarniach, ciężarówkach z kiełbaskami lub podobnych. Jedzenie to ma kilka zalet; jest tanie, wielu ludzi je lubi, jest łatwe do znalezienia i szybko zjadane, ale są też wady, takie jak bycie niezdrowym czy niszczenie tradycyjnej kultury jedzenia.
Typ żywności ewoluował wraz z nowoczesnym społeczeństwem, gdzie ludzie wychodzą więcej do pracy lub zabawy i spędzają mniej czasu w domu. Oprócz tego, że jedzenie jest szybkie w przygotowaniu, można je również szybko zjeść, co odpowiada zabieganemu trybowi życia. Wiele fast foodów można również jeść bez sztućców, co dla wielu jest prostsze.
Zwykła pizza zawiera wystarczająco dużo kalorii, aby pokryć połowę dziennego zapotrzebowania dorosłej kobiety. Ponadto, w fast foodach jest często bardzo mało błonnika, a ponieważ błonnik zwiększa sytość, istnieje większe ryzyko przejadania się podczas jedzenia fast foodów, a przejadanie się jest oczywiście czymś, co widać na skali, jeśli występuje regularnie.
Fast food zawiera wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, soli i bardzo mało składników odżywczych, co oznacza, że twój organizm nie może działać optymalnie, a jeśli jesz tylko fast foody, twoje ciało faktycznie się rozpada, jak można było zobaczyć w filmie dokumentalnym "Super Size Me".
Oprócz tego, że fast foody są zazwyczaj wysoko przetworzone, zawierają również wysoki poziom tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, cukrów dodanych i dużo soli. Oznacza to, że kiedy jesz niezdrowe fast foody, otrzymujesz dużo kalorii bez wartości odżywczych, pozostawiając organizm bez użytecznej energii.
Fast food zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia, jeśli masz nadwagę. Kwasy tłuszczowe trans znajdujące się w smażonych potrawach zwiększają poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Tak jak wysokie ilości soli mogą odgrywać rolę w ciśnieniu krwi, kamieniach nerkowych i raku żołądka.
Wiele fast foodów często zawiera składniki z szybkimi węglowodanami, takimi jak białe pieczywo i cukier, które są szybko uwalniane do krwiobiegu, w przeciwieństwie do powolnych węglowodanów z warzyw, na przykład, które są uwalniane przez dłuższy okres czasu. Oznacza to, że podczas jedzenia fast foodów dochodzi do znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi, co w dłuższej perspektywie może zaburzyć odpowiedź insulinową, a tym samym zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Pomimo powyższych zagrożeń związanych z konsumpcją fast foodów, powinno być oczywiście miejsce, aby cieszyć się fast foodami teraz i wtedy, z czystym sumieniem. Pamiętaj tylko o ilości i częstotliwości, aby nie stało się to nawykiem. Fast foody nie zawsze muszą być śmieciowym jedzeniem lub złym jedzeniem. Dzięki poniższym punktom, Twój fast food może stać się zdrowszy dzięki zaledwie kilku zmianom.
Uzupełnij swoje fast foody o dodatkowe warzywa, pomiń frytki i jedz warzywne paluszki z dipem, jeśli lubisz.
Módl się o mniej sera na pizzy i pomiń ser w kanapce lub hamburgerze - zawsze wybieraj chleb gruboziarnisty lub żytni, jeśli jest taka możliwość.
Jeśli wybierasz menu z burgerami, wybierz małe lub regularne menu zamiast dużego. Możesz zaoszczędzić sporo kalorii, wybierając mniejszy rozmiar
Jeśli jesz tajskie pudełko, pomiń smażony ryż, smażony makaron, głęboko smażonego kurczaka i krewetki oraz sajgonki. Wybierz małą porcję zwykłego ryżu i poproś o dodatkowe warzywa w swoim daniu.
Ciesz się