Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem, a to prawie czas, aby upiec świąteczne ciasteczka - i oczywiście skupiamy się na zdrowych przepisach świątecznych.
Oto kryteria, według których można przygotować zdrowe świąteczne ciasteczka:
- Używaj mąki razowej zamiast białej, przetworzonej mąki
- Nie używaj rafinowanego cukru
- Zostaw wybór ciasteczek dla różnych ograniczeń dietetycznych (wegańskie, bezglutenowe, bezzbożowe, itp.)
- Muszą smakować fantastycznie!
Mąka pszenna została zastąpiona mąką razową, która bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach. Zamiast cukru rafinowanego zastosowano cukier kokosowy, który ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły biały cukier.
Tłuszcz nie jest odcinany w tych ciasteczkach, ponieważ potrzebują one tłuszczu, aby uzyskać właściwą strukturę.
Z mąki pełnoziarnistej i bez rafinowanego cukru, te imbirowe ciasteczka stanowią zdrowszą alternatywę na Święta Bożego Narodzenia.
Przygotowanie: 30 minut | Gotowanie: 8 minut
>>
Z przepisu wychodzi 36 ciasteczek.
Składniki
>
- 300 g mąki razowej
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżka. proszek do pieczenia
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki soli
- 170 g masła
- 200 g cukru kokosowego
- 1 jajko
- 85 g melasy
- 50 g cukru (do obtoczenia w nim ciasta)
Proces
>
- Podgrzać piekarnik do 180 stopni.
- W misce wymieszaj razem pierwsze sześć składników (mąkę, imbir, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i sól).
- W innej misce ubij masło, a następnie dodaj cukier kokosowy i ubijaj aż do połączenia. Wbić jajka i dodać melasę. Na koniec dodajemy mieszankę mąki i ubijamy do połączenia.
- Uformuj z ciasta małe kulki i obtocz je w odrobinie cukru. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy między nimi. Naciśnij je lekko, aby się nieco spłaszczyły.
- Piecz przez 8-9 minut lub aż spód będzie lekko brązowy. Pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia.
Ciesz się!
Zawartość składników odżywczych
>
Porcja: 1 ciasteczko