Białko jest ważną częścią Twojego ciała, diety i zdrowia. Białko pomaga budować, naprawiać i utrzymywać ciało, dlatego jego spożycie nie powinno być ani zbyt duże, ani zbyt małe. Białka są budulcem ciała, a białko, którego ciało nie używa jako budulca, jest używane zamiast tego jako źródło energii. Białka powinny stanowić około 15-20 swojego dziennego spożycia. Jest to podstawowy i niezbędny składnik wszystkich żywych komórek, które pełnią różne funkcje w organizmie człowieka. Białko jest składnikiem strukturalnym w budowie i naprawie:
Mięśnie
Tworzenie komórek krwi
Tkanka łączna
Kości
Przeciwciała
Białka składają się z różnych aminokwasów i istnieje około 20 powszechnie występujących aminokwasów w białku. Około połowa z nich jest niezbędna i konieczna, co oznacza, że muszą być dostarczane poprzez dietę, ponieważ organizm nie może ich sam wytwarzać. Białka w diecie pochodzą głównie z mięsa, ryb, drobiu, produktów mlecznych i jaj. Wegetarianie mogą uzyskać wystarczającą ilość białka jedząc groch, soczewicę, fasolę i orzechy. Białka znajdują się we wszystkich produktach spożywczych z wyjątkiem produktów wysoko rafinowanych, takich jak tłuszcze i cukry. Jakość odżywcza białek jest generalnie wyższa w produktach zwierzęcych, takich jak mięso, drób, ryby, jaja i produkty mleczne, niż w pokarmach roślinnych, takich jak zboża, kasze, mąka, fasola, soczewica, ciecierzyca, nasiona, orzechy, warzywa i owoce. Brak białka w diecie może prowadzić do choroby, więc wegetarianie w szczególności muszą uważać, aby uzyskać wszystkie białka, których potrzebują.
Wybrane źródła białka:
Mięso
Ryby
Jajka
Warzywa
Mleko
Ziarna (świeże i suszone)
Zboża i płatki śniadaniowe
Ziarna soczewicy
Orzechy
Jeśli jesteś na diecie, wyższe spożycie białka może być korzystniejsze. Dieta wysokobiałkowa, niskotłuszczowa jest lepsza od diety wysokowęglowodanowej, niskotłuszczowej, ponieważ jest bardziej sycąca i zapewnia lepszą dystrybucję tłuszczu we krwi. Ponieważ białko może często zastąpić tłuszcz w posiłku, oszczędzasz kalorie, wybierając białko zamiast tłuszczu. Należy jednak uważać na to, ile się je, ponieważ białko często występuje w postaci wysoko skoncentrowanej, w przeciwieństwie do węglowodanów, które często występują w pokarmach zawierających głównie wodę i błonnik pokarmowy.
Białka są wypełniające i stawiają organizm do pracy rozbijając poszczególne części białek. Ponadto, wystarczająca ilość białka w diecie zapewnia, że to tkanka tłuszczowa, a nie mięśnie, które są tracone. Jest to ważne, ponieważ to właśnie mięśnie decydują o wielkości spalania - białko buduje mięśnie - wraz z ćwiczeniami. Białko jest więc dobrym substytutem tłuszczu.
Co możesz zrobić sam?
Jedz ryby co najmniej raz w tygodniu.
Ciesz się
apuls