Przyprawy i zioła w żywności

Zioła i przyprawy to nie tylko dodatki smakowe, które sprawiają, że Twoje jedzenie jest ekscytujące. Przyprawy są na swój sposób bardzo prozdrowotne. Wiele z nich jest znanych ze swoich niesamowitych właściwości i wysokiej zawartości witamin i przeciwutleniaczy.

Biała cebula w żywności

Albo kochasz czosnek, albo go nienawidzisz, ale czosnek jest fantastyczny i ma działanie rozrzedzające krew, zapobiega zwapnieniu i zakrzepom krwi. Czosnek może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol oraz przeciwdziałać grzybom w jelitach. Uważa się również, że czosnek ma działanie zmniejszające wpływ na czynniki rakotwórcze.

Biała cebula jest bogata w antyoksydanty, które działają konserwująco na organizm i stymulują układ odpornościowy. Nie opisano żadnych urazów ani skutków ubocznych stosowania czosnku, chociaż ma on nieco silny zapach.

Chili w jedzeniu

Ten potężny owoc jest zarówno kochany jak i obawiany za swój silny smak.

Chili zawiera wiele przeciwutleniaczy, w tym witaminy A i C, i uważa się, że ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi.

Owoce chili zawierają również substancję kapsaicynę, która jest tym, co daje uczucie pieczenia w ustach podczas jedzenia ostrego chili.

Substancja ta stymuluje nerwy w jamie ustnej i na języku, które normalnie reagują na ciepło i ból, więc mózg myśli, że pali się w ustach. Gdy ty zaczynasz pocić się i dostawać czerwonego w głowę od jeść gorącego chili, twój ciało jest właściwie próbujący ochładzać się przez pocenie się i wzrastać przepływ krwi skóra.

W czasach pylenia roślin, chili może być ukochanym pomocnikiem, ponieważ może pomóc złagodzić dolegliwości takie jak zatkane zatoki i drogi oddechowe. Jest również dobry na trawienie i może pomóc w zwiększeniu metabolizmu.

Persilla w żywności

Zioło to jest pełne żelaza, które jest dobre przy schorzeniach pęcherza, dróg moczowych i niedoborach minerałów. Wystarczy posypać dużą garścią swoją kolację.

Persilla jest znana z tego, że łagodzi uciążliwego towarzysza czosnku: oddech czosnkowy. Dlatego też doskonałym pomysłem jest dodawanie do potraw czosnku i świeżej pietruszki.

Ingestive in food

Imbir bulwiasty to prawdziwy cudowny lek! Oprócz wspaniałego smaku, może mieć korzystny wpływ na przeziębienia, nudności i problemy żołądkowe. Smakuje dobrze, mocno i świeżo, co sprawia, że jest stałym składnikiem kuchni azjatyckich w szczególności.

Basil w żywności

Jak wiele innych ziół, bazylia jest pełna witaminy C i ma korzystny wpływ na kaszel i trawienie. Bazylia wzmacnia również system nerwowy i jest uważana za afrodyzjak.

Bazylia jest klasykiem zarówno w kuchni europejskiej, jak i azjatyckiej, choć używa się nieco innych gatunków. Sprawdza się jako posypka do wszystkiego, od pizzy po deser, ale również świetnie nadaje się jako główny składnik.

Karry w jedzeniu

Karry jest mieszaną przyprawą pochodzącą z Indii. W mieszance może znajdować się nawet 20 różnych przypraw: przeciwutleniająca kurkuma, imbir, cynamon, kolendra, goździki, buzdyganek, kminek, itd. W Indiach powszechne jest mieszanie własnego curry.

Po użyciu, curry jest zwykle najpierw "przypalane" z odrobiną tłuszczu, aby wydobyć jego smak.

Marchew ma szczególną cechę bycia żywności z zdecydowanie jednym z najwyższych naturalnych poziomów błonnika pokarmowego. Żółty pigment w curry, pochodzący z kurkumy, może być stosowany jako środek przeciwnowotworowy. Jest to więc kolejny dobry powód, aby doprawić swoje jedzenie, curry smakuje świetnie i daje ciepło twojemu ciału.

pl