Te czekoladowe trufle bez cukru są miękkie jak masło, grzeszne i bardzo proste do zrobienia - idealny czekoladowy deser lub przekąska na przytulne świąteczne wieczory.
Czekoladowe trufle to fantastyczny przysmak. Jeden kęs tych miękkich, kremowych może wysłać każdego do czekoladowego nieba.
Wiele popularnych trufli, które możesz kupić, nie jest dostosowanych do niskowęglowodanowego i bezcukrowego stylu życia - ale na szczęście te są!
Bardzo łatwo jest zrobić swoje własne domowe trufle czekoladowe bez cukru. Potrzebne są tylko dwa składniki: czekolada bez cukru (lub 86% ciemna czekolada) i śmietana. Wanilia jest dodawana, aby złagodzić smak czekolady, a niektórzy ludzie mogą dodać trochę masła, aby jeszcze bardziej złagodzić smak czekolady lub aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
Z przepisu powstają 22 trufle o wadze 15 g.
Przygotowanie: 10 minut | Gotowanie: 6 minut
Składniki
>Proces
>Na kuchence:Przełóż wiórki czekoladowe do szklanej, żaroodpornej miski, na tyle dużej, aby zmieściły się w niej wiórki czekoladowe i śmietana, z miejscem na mieszanie. Umieść śmietanę, masło i cukier puder w małym rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu, aż na bokach rondelka pojawią się małe bąbelki, a śmietana zacznie parować. Mieszaj, aż cukier puder się rozpuści, następnie wylej masę na wiórki czekoladowe i pozostaw na 5 minut. Wymieszaj delikatnie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej masy i połączenia. Dodać wanilię i brandy i wymieszać. Ostudzić, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia lub na całą noc.
W mikrofalówce:Wlej śmietanę do miski nadającej się do mikrofalówki, na tyle dużej, aby zmieściły się w niej wiórki czekoladowe i śmietana, z miejscem na mieszanie. Dodać cukier puder i mieszać do rozpuszczenia. Dodaj masło i wiórki czekoladowe i podgrzewaj w mikrofalówce przez 1 minutę. Odstawić na 5 minut i delikatnie wymieszać trzepaczką do połączenia. Dodać wanilię i brandy i wymieszać. Ostudzić, przykryć i odstawić do lodówki do stężenia lub na noc.
Forma: Ułóż kawałek papieru woskowego na swojej powierzchni roboczej. Za pomocą łyżki wylej z miski na papier ganache z jednolitej czekolady. Jeśli ganache jest zbyt twarde, podgrzej je przez 30-60 minut przed wylaniem z miski.
Z każdej porcji ganache uformuj okrągłe trufle. W razie potrzeby zważyć każdą porcję (15 g), aby trufle były jednolite. Jeśli trufle są zbyt gorące i miękkie, aby nadać im kształt, odstaw je do lodówki na 30 minut lub do momentu, gdy będą wystarczająco twarde, aby się nimi zająć.
Wykończenie: Po uformowaniu trufli można je obtoczyć w posiekanych orzechach, startej czekoladzie, nasionach sezamu, kokosie, posypkach, liofilizowanych owocach, proszku matcha lub niesłodzonym kakao w proszku. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku w lodówce, ale podajemy i delektujemy się nimi w temperaturze pokojowej.
Zawartość składników odżywczych
>Per porcja (1 trufla)