BLACK NOVEMBER - skorzystaj z listopadowej rewolucji cenowej !

Wegetariańskie quesadillas z czarną fasolą i słodkimi ziemniakami

To jest przepis na najlepsze zdrowe i wegetariańskie quesadillas na lunch, kolację lub przystawkę. 

Quesadillas wypełnione czarną fasolą, słodkimi ziemniakami, awokado i serem - i jesteśmy pewni, że nie będziesz tęsknić za mięsem.

Jeśli chcesz zrobić coś zdrowego, pysznego i co zajmie Ci tylko 30 minut - to są właśnie te quesadillas. 

Ten przepis jest również idealny, aby przemycić trochę warzyw w smaczny sposób. Są idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. 

Wegetariańskie quesadillas

Składniki 

  • Słodkie ziemniaki
  • Avocado
  • Czarna fasola
  • Warzywa do wyboru (np. czerwona papryka, kukurydza, marchewka, itp.)
  • Przyprawa do taco
  • Wschód
  • Tortille
  • Oliwa z oliwek
  • Masło 

Proces

>

Zapełnione:

  1. Najpierw musisz się uporać ze słodkim ziemniakiem. Zalecamy korzystanie z mikrofalówki. Nakłuj widelcem dziurki w słodkim ziemniaku. Polewamy go oliwą z oliwek, solą i pieprzem i zawijamy w ręcznik kuchenny. Wstaw do mikrofalówki na 8 minut lub do momentu, aż będzie miękka i delikatna. Podczas gdy słodki ziemniak jest w mikrofalówce, możesz przygotować ostatnie nadzienie (warzywa).
  2. Gdy już przygotujesz nadzienie, pokrój je na mniejsze kawałki. 
  3. Przygotuj farsz na patelni z oliwą z oliwek do miękkości (około 5 minut). Następnie dodaj czarną fasolę, przyprawy i gotuj przez 2 minuty, aż wszystko się podgrzeje. Zdejmij farsz z patelni do dużej miski. 

Kształtowanie quesadillas:

  1. Na jednej stronie tortilli rozsmaruj masło, aby nadać jej kolor.
  2. Pobierz kilka dużych łyżek słodkich ziemniaków i rozłóż je na przeciwległej stronie. Następnie dodaj pół awokado na wierzch słodkiego ziemniaka (możesz je rozgnieść, jeśli chcesz). 

Przygotowanie quesadillas:

  1. Połóż tortillę, stroną z masłem do dołu, na patelni, być może tej samej, której użyłeś do smażenia nadzienia. Gotować na średnim ogniu, aż tortilla będzie brązowa, a ser roztopiony.
  2. Złóż quesadillę na kanapkę.
  3. Powtarzaj te czynności, aż wszystkie quesadillas będą wypełnione i usmażone. 
  4. Pokrój je na 2-4 kawałki i podawaj na gorąco z dodatkami takimi jak kwaśna śmietana, guacamole i salsa.

Voila! Oto pyszny i łatwy obiad.

Nie polecamy zamrażania ich po ugotowaniu i złożeniu, ponieważ awokado stanie się dziwne i tekstura będzie zła. Możesz też zamrozić nadzienie i podgrzać je ponownie, gdy będziesz chciał je użyć. W ten sposób zmniejszysz ilość przygotowań i będziesz mógł przygotować duży garnek nadzienia, który zachowasz na inny czas. Nadzienie można przechowywać w zamrażarce przez 1 miesiąc.

Ty decydujesz, jaki rodzaj nadzienia chcesz, a jeśli nie jesteś fanem czarnej fasoli, możesz użyć innych, lub całkowicie pominąć fasolę. Można również spróbować włożyć brokuły i inne warzywa. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia. 

Jeśli nie jesteś wegetarianinem, możesz dodać mięso. Na przykład, możesz dodać mieloną wołowinę lub kurczaka. 

Jeśli chcesz, aby ten przepis był wegański, możesz użyć wegańskiego sera i alternatywy dla masła. Możesz również pominąć ser. 

pl