Prawo do zwrotu przez 365 dni Prawo do zwrotu przez 365 dni
Bezpłatny zwrot Bezpłatny zwrot
Dostawa już od 15 zł Dostawa już od 15 zł
Gwarancja ceny Gwarancja ceny
Trustpilot Trustpilot

Wskazówki dietetyczne - Zapotrzebowanie na energię

Całkowite potrzeby energetyczne osoby są określane przez zużycie energii przez każdy organ. Zapotrzebowanie na energię definiuje się zatem w kategoriach tego zużycia.

Zapotrzebowanie to ilość, która musi być spożyta, aby uniknąć objawów niedoboru lub ilość, która musi być spożyta, aby utrzymać odpowiednie rezerwy organizmu. Należy jednak zauważyć, że mogą występować duże różnice w wymaganiach pomiędzy poszczególnymi osobami.

Ale z pewnością nie ma znaczenia, z jakich składników odżywczych pochodzi energia. 

Zdrowa i zróżnicowana dieta powinna składać się z wszystkich trzech tzw. makroskładników (węglowodanów, białka

Duński Urząd Zdrowia zaleca dziś, aby zdrowa i zróżnicowana dieta składała się z:

  • 55-60% węglowodanów
  • 10-15% białka
  • Max 30 edt

Możesz użyć następującej dystrybucji:

  • 40-50% węglowodanów
  • 20-25% białka
  • 25-35 edt

W przypadku powyższego rozkładu, procent białka wzrasta, podczas gdy procent tłuszczu maleje. Zaletą jest to, że białko zapewnia dobre i stabilne uczucie sytości. Poprzez spożywanie większej ilości białka w diecie, łatwiej jest zapobiegać otyłości lub rozpocząć odchudzanie lub po prostu utrzymać obecną wagę.

Chodzi o to, aby Twoja dieta była bardziej sycąca i pobudzała metabolizm, dzięki czemu możesz schudnąć bez głodu.

Jedz trzy główne posiłki i najlepiej kilka przekąsek w ciągu dnia. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zapewniający dobry start i regulujący apetyt. Kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia poprawi uczucie sytości.

Jedz świeże owoce, warzywa, pełne ziarna, ziemniaki i rośliny strączkowe. Są to węglowodany złożone, które są sycące.

Zmniejsz ilość tłuszczów nasyconych (np. tłuszcz mleczny) i spróbuj zastąpić je tłuszczami jednonienasyconymi, np. oliwą z oliwek, oraz niektórymi tłuszczami wielonienasyconymi (np. tłuste ryby i oleje roślinne)

Jedz więcej białka. Białko jest bardziej sycące niż węglowodany. Białko jest również budulcem mięśni. Można więc bezpiecznie spożywać więcej np. chudego mięsa i nabiału - najlepiej zamiast niektórych pokarmów bogatych w węglowodany. Mimo to, staraj się ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych.