Bądź realistą wobec siebie i zacznij jeść mniej mięsa. Jednym z celów może być jedzenie mięsa tylko w weekendy. Ważne jest, abyśmy myśleli o naszym zdrowiu i środowisku. Mięso jest głównym źródłem zanieczyszczeń na Ziemi.
Ludzie są wegetarianami z wielu powodów. Na przykład, utrata wagi - tworzenie więcej energii na dni powszednie - zmniejszenie ryzyka chorób serca - zmniejszenie liczby tabletek, które biorą ... Tak, istnieje wiele powodów, aby jeść mniej mięsa. Aby uzyskać więcej inspiracji, przeczytaj ten artykuł i zobacz niektóre z rzeczy, które dzieją się z Twoim ciałem, gdy jesz mniej mięsa lub całkowicie przestajesz je jeść.
Kiedy jesz mięso, ser i inne wysoko przetworzone pokarmy, organizm wchodzi w rodzaj łagodnego stanu zapalnego. Niekoniecznie jest to stan bezpośrednio szkodliwy, ale organizm zużywa dużo niepotrzebnej energii na przywrócenie naturalnego stanu. Podobnie jak w przypadku stanów zapalnych, które znamy z urazów, organizm może łatwo poradzić sobie z małymi i krótkotrwałymi stanami zapalnymi. Ciało jest zbudowane tak, aby to odeprzeć i nie szkodzą mu małe stany zapalne. Jeśli jednak organizm narażony jest na dłużej trwający stan zapalny, sytuacja wygląda inaczej. Bardzo zdrowe dla ciała jest okresowe "oczyszczanie z ciała". Mogą to być na przykład dni powszednie. W ten sposób organizm osiągnie naturalny i zdrowy poziom.
Przewlekły stan zapalny w organizmie spowodowany przez mięso widoczny jest m.in. w miażdżycy, zawale serca, udarze mózgu, cukrzycy, wysokim cholesterolu i chorobach autoimmunologicznych. Wszystko to i jeszcze więcej.
Badania wykazały, że ludzie, którzy stosują dietę opartą na roślinach, doświadczają dramatycznego spadku poziomu białka C-reaktywnego (CRP), wskaźnika stanu zapalnego w organizmie.
Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca i udaru mózgu - dwóch największych "zabójców" na świecie. Wysoki poziom cholesterolu występuje w postaci tłuszczów nasyconych, które znajdują się głównie w mięsie, drobiu, serze i innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Cholesterol w naszym pożywieniu odgrywa ważną rolę.
Badania konsekwentnie pokazują, że kiedy ludzie przechodzą na dietę opartą na roślinach, poziom cholesterolu we krwi spada nawet o 35%, nawet w krótkim czasie. Ludzie, którzy wymagają leków obniżających poziom cholesterolu mogą jeszcze bardziej ograniczyć ich przyjmowanie, a nawet całkowicie uniknąć potrzeby przyjmowania tabletek, jeśli przejdą na dietę opartą w większym stopniu na roślinach. Jednak ważne jest, aby analizować poziom cholesterolu w połączeniu z lekarzem i zawsze mieć lekarza w ponad ostatecznej oceny.
Dieta roślinna obniża poziom cholesterolu, ponieważ warzywa mają bardzo niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawierają cholesterolu. Ponadto, warzywa są bogate w błonnik, który również pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że soja ma również duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu.
Tryliony mikroorganizmów żyjących w naszych ciałach nazywamy mikrobiomem lub mikrobiotą. Wszystkie te maleńkie mikroorganizmy są bardzo ważne dla naszego ogólnego zdrowia. Pomagają nam w trawieniu pokarmu, ale pełnią dla nas również wiele innych funkcji zdrowotnych: Produkują niezbędne składniki odżywcze - pomagają utrzymać dobrze funkcjonujący układ odpornościowy - pomagają nam w funkcjach genów w organizmie - utrzymują zdrowe jelita - i chronią nas przed rakiem.
Badania wykazały również, że odgrywają one rolę w walce z otyłością, cukrzycą, miażdżycą, chorobami autoimmunologicznymi, chorobami zapalnymi jelit i chorobami wątroby.
Dieta wegetariańska, pomaga w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej (mikrobiomu w jelitach). Błonnik pochodzący z pokarmów roślinnych wspomaga rozwój ważnych bakterii w naszych jelitach. Podobnie dieta uboga w błonnik (np. nabiał, jaja i mięso) będzie sprzyjać rozwojowi bakterii chorobotwórczych - korzyści płynące z diety roślinnej zaczynają się szybko!
Badania wykazały, że nasze środowisko i styl życia mogą włączać i wyłączać geny. Na przykład, wykazano, że jeśli nasza dieta składa się głównie z pokarmów roślinnych, dieta i antyoksydanty i inne składniki odżywcze, które pochodzą z nim będzie miał duży wpływ na naszą zdolność do uzdrawiania uszkodzonego DNA.
Badania wykazały również, że zmiany stylu życia, takie jak dieta oparta na roślinach, mogą zmniejszyć rozprzestrzenianie się genów nowotworowych u mężczyzn z rakiem prostaty. Istnieją nawet dowody na to, że dieta roślinna, wraz z innymi zmianami w stylu życia, może wydłużyć nasze telomery - czapeczki na końcu chromosomów, które pomagają utrzymać stabilność naszego DNA. Może to oznaczać, że nasze komórki i tkanki starzeją się wolniej. Jest to korzystne dla całego ciała i wyglądu. Na przykład, przekonasz się, że Twoja kobieta będzie wyglądać młodziej i lepiej.
Oszacowano, że 38 f populacji ma prediabetes (prekursor cukrzycy typu 2, gdzie nie wszystkie objawy są aktywne). Jest możliwe, aby utrzymać ciało wolne od cukrzycy typu 2, jeśli ciało jest utrzymywane w zdrowiu. Wykazano, że substancje, które otrzymujemy z mięsa, zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dlaczego mięso miałoby powodować cukrzycę typu 2? Istnieje kilka powodów: tłuszcz zwierzęcy - żelazo pochodzenia zwierzęcego - konserwanty azotanowe w mięsie okazały się uszkadzać komórki trzustki - mięso wpływa na nasze naturalne funkcje insuliny.
Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, powinieneś mocno zastanowić się nad tym, które produkty zwierzęce bierzesz na swój talerz i zamiast tego oprzeć swoją dietę na pokarmach roślinnych.
W dodatku należy jeść pełne ziarna: Całe ziarna są wysoce ochronne przed cukrzycą typu 2 - tak, dobrze przeczytałeś: węglowodany chronią Cię przed cukrzycą! Ponadto dieta oparta na roślinach może poprawić lub nawet odwrócić przebieg cukrzycy, jeśli już ją zdiagnozowano.
Przeciętna osoba dostaje ponad 1,5 razy więcej niż zalecane dzienne spożycie białka. Podstawowe źródło: źródła zwierzęce, takie jak mięso i produkty mleczne.
Wiele osób uważa, że nadmiar białka jest dobry dla mięśni i że czyni nas silniejszymi. Ale tak nie jest. Nadmiar białka zostanie przekształcony w tłuszcz lub produkty odpadowe - tak więc białko zwierzęce jest główną przyczyną przyrostu masy ciała, chorób serca, cukrzycy, stanów zapalnych i raka.
W przeciwieństwie do białka, które otrzymujemy z pokarmów zwierzęcych, białko, które otrzymujemy z pokarmów roślinnych ma działanie ochronne dla organizmu. Nie ma potrzeby, aby jeść specjalnie, aby uzyskać białko dla organizmu. Jeśli będziesz przestrzegać zalecanej diety, automatycznie znajdziesz naturalną równowagę białkową.
Najdłużej żyjących ludzi na Ziemi, tych żyjących w "niebieskich strefach", dostać około 10 f ich kalorii z białka, w porównaniu do amerykańskiej średniej 15-20%.
Animal agriculture is extremely destructive to the planet. Jest to największy pojedynczy czynnik przyczyniający się do emisji gazów cieplarnianych, a także główna przyczyna degradacji ziemi i wody, wylesiania, niszczenia dzikiej przyrody i wymierania gatunków.
Światowe oceany są coraz bardziej drapieżne i jeśli drapieżnictwo utrzyma się na obecnym poziomie (2016), szacuje się, że światowe oceany zostaną pozbawione ryb już w 2048 roku.
Obecny system żywnościowy, oparty na produkcji mięsa i nabiału, jest również głównym czynnikiem przyczyniającym się do głodu na świecie. Obecnie na całym świecie więcej upraw wykorzystuje się do karmienia zwierząt gospodarskich i hodowlanych niż do karmienia ludzi.
Więc stosuj dietę bardziej opartą na roślinach i pomóż sobie i swoim bliźnim w lepszym życiu. Nie tylko Twoje ciało potrzebuje zdrowych nawyków żywieniowych, ale również Twoje potomstwo. Nasze wybory wpływają na planetę i wszystkich, z którymi ją dzielimy.
W firmie Apuls specjalizujemy się we wszystkich elementach sprzętu do ćwiczeń i maszyn do ćwiczeń, dzięki czemu możemy zaoferować naszym klientom najlepsze rozwiązania dla zdrowszego stylu życia. Poznaj naszą ekscytującą ofertę na tej stronie już dziś!