Z przepisu wychodzi 8 muffinek.
Do bazy:
4 jajka lub 100ml białka
75g mąki migdałowej / migdałów
75g płatków owsianych
11 daktyli
2 duże łyżki. Masło migdałowe
1 łyżeczka soli
3 łyżki. Miód lub płynna słodycz
Ciepła polewa:
Masło migdałowe
Zero polewy - Salted Caramel od Bodylab
L polewa:
7 daktyli
2 łyżki kakao
Mleko jasne
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na bazę umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
2. Rozdzielamy do foremek na muffinki i pieczemy w środku piekarnika przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni (konwekcja)
3. Pozwól ciastom ostygnąć do temperatury pokojowej i rozprowadź cienką warstwę masła migdałowego na wierzchu, a następnie dobrą porcję Polewy Zero.
4. Aby zrobić lukier bez cukru, wymieszaj daktyle z kakao i odrobiną mleka do uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie rozprowadź na wierzchu polewy na ciastkach.
5. Ciasta należy przechowywać w lodówce do czasu podania.